Koningsvogelschieten

Voor het eerst in haar geschiedenis zal de schutterij voor het koningsvogelschieten gebruik maken van een kogelvanger.  Tot en met 2013 werd er gebruik gemaakt van het schietterrein Koningswinkelhof aan de Plenkertstraat.  Helaas ontvingen wij afgelopen winter het bericht van een van de grondeigenaren dat we  vanaf dit jaar geen gebruik meer mogen maken van het schootsveld.

Om traditie van het koningsvogelschieten niet in gevaar te brengen door het feest uit te stellen of gelijktijdig met het schuttersfeest te organiseren, heeft bestuur heeft ervoor gekozen om een mobiele kogelvanger te huren en deze tijdelijk ( 1dag) te plaatsen in het weiland aan de Prinses Beatrix Singel.

De zware buksen zullen in een houder ( affuit) geplaats worden zodat de kogels opgevangen worden door de  kogelvanger, er is dus voor het koningsvogelschieten geen schootsveld nodig.

Het grote verschil met voorgaande jaren is dat er nu niet meer op een houten blok wordt geschoten, maar op een spaanplaat schijf.  Op deze plaat staat de afbeelding van een vogel, en hieromheen een rand die weg geschoten moet worden.  Diegene die de koningsvogel uit de plaat schiet is koning.

Het zal allemaal even wennen zijn, maar de spanning zal er niet minder om zijn.

Er zal gestreden worden om de volgende titels:

Koning der Jonge Nobele
Koning der Oude Nobele
Burgerkoning van Valkenburg
Jeugdschutterskoning