Ontstaan

Paol-houwe

De traditie van het paol-houwe zoals we die nu kennen vindt haar oorsprong in de reformatie en de contra-reformatie.  Na de beeldenstorm van 1566 neemt het protestantisme de overhand in de noordelijk Nederlanden, en wordt er door de overheid alles aan gedaan om uitingen ven het Rooms Katholieke geloof te verbieden.

Zo wordt ook de processie op sacramentsdag en ander feestdagen verboden.  Echter het zuiden van land ( huidige limburg) laat zich hierdoor niet afschrikken en blijf trouw aan de katholieke kerk.  De overlevering wil dat de protestante minderheid er alles aan doet om de processie letterlijk te dwarsbomen, door de processieroutes met  boomstammen te versperren.

De schutterijen, die altijd een sterke band met de kerk hebben gehad, zorgen ervoor dat de wegen vrij gemaakt worden. Hiervoor wordt een een beroep gedaan op zogeneomde “Bielemannen”,  Een lid van de vereniging, die uitgerust is met een stevig, en goed geslepen bijl om de obstakels te verwijderen.  Om in zijn privé-leven geen moeilijkheden e ondervinden zijn deze bielemannen voorzien van een vermomming, namelijk een baard.

In Valkenburg is de traditie van het Paol-houwe sinds 1948 weer ingevoerd, waarbij de schutterij op de zaterdag voor de Valkenburgse kermis, door de straten trekt en de obstakels opruimt.  Het is een avond waarbij wij vooral de vele gasten in ons geulstadje kennis willen laten maken met de schutterij in het algemeen en het paol-houwe in het bijzonder.